Fixa missfärgade tänder

  • Inläggskategori:Familj
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Missfärgade tänder

Missfärgade tänder är faktiskt något som vi alla har även om några är mycket värre drabbad. Tändernas emalj påverkas hela tiden av den mat och dryck som vi intar och tyvärr kommer dina tänder bli allt mer missfärgade med tiden.

Varför blir tänderna missfärgade?

Tänderna kan bli missfärgade av olika anledningar. Tänderna kan tex få en mörkare nyans av åldern. Skador på tänderna kan ge upphov till missfärgning och även vissa läkemedel. Den vanligast orsaken är dock våra tobaksvanor (snus/rökning) samt den mat och dryck som vi intar i vardagen.

När det gäller mat och dryck är det oftast de färgstarkaste livsmedlen som är de största bovarna. Drycker som te, kaffe och rödvin är välkända upphovskällor till gula/bruna tänder.

Hur får man vita tänder igen?

Hur man får vitare tänder igen beror till stor del på hur missfärgade tänderna är och hur djupt missfärgningarna sitter. En lätt och ytlig missfärgning kan tandläkaren eller tandhygienisten putsa bort, men tänder som har en djupare missfärgning måste blekas för att de ska återfå sin vita nyans.

Tandblekning kan utföras hemma eller på klinik. Tandblekning hemma är betydligt billigare men man får i regel sämre resultat än en tandblekning som utförs på klinik. Är du sugen på att testa tandblekning hemma rekommenderar vi dig att gå in på Bastatandblekningen.se och läsa om den bästa tandblekningen hemma.

Förbyggande åtgärder

Det är tyvärr omöjligt att stoppa missfärgnings processen helt. Däremot kan man vidta vissa åtgärder för att sakta ner processen. God munhygien tillsammans med minskad konsumtion av drycker som kaffe, te och rödvin kan göra underverk och behålla dina tänder vita och fina betydligt längre.

Lämna ett svar