Julig inredning

Fixa julstämning hemma

Med bara ett par dagar kvar till första advent är det läge att se över årets julinredning. Oavsett om du tillhör dem som går all in med massor av glittrande julpynt, julgardiner och tomtar överallt eller om du julpyntar mer måttfullt är det bra om du redan innan du plockar fram dina juldekorationer planerar exakt hur du vill inreda i jul.

Pynta och göra fint

En del i min omgivning verkar ha något emot det här med julinredning och vill knappt pynta alls. Några tycker att min fixering vid jul och inredning går över styr ibland, särskilt de gånger jag börjat prata julinredning redan i september, men jag tycker att jul är mysigt och är mycket intresserad av inredning och design, så varför inte?

Passa övrig inredning hemma

En sak som jag tycker är viktig att tänka på är att julinredning bör passa övrig inredning i ditt hem. Har du till exempel ett hem som med lantlig inredning i gammaldags stil så bör också din julinredning gå i lantlig stil. Att hitta snygg inredning i lantlig stil, shabby chic som en del vill kalla denna stil, är lätt: julen förknippas ofta med det klassiska, med svunna tider kring förra årsskiftet – alltså ungefär samma tidsperiod som lantlig inredning i shabby chic stil för tankarna till.

En tid då religionen tog större plats i våra liv och då julen verkligen kretsade kring budskapet om Kristi födelse.

Modernare julpynt

Idag är Sverige mycket mer sekulariserat och det är långt ifrån allt gammaldags julpynt som för tankarna till just religionen. Idag firar vi jul som en ljusets, glädjens och kärlekens fest i mörka kalla december – ett välkommet avbrott från arbete och studier som vi verkligen behöver idag. Det finns massor av snyggt gammaldags julpynt som inte har kristliga förtecken, till exempel julgranskulor i fattigmanssilver, levande ljus i julgranen – eller ljusslingor som bara ser levande ut – girlanger, äpplen, julbocken, jultomtarna och massor av annat klassiskt och juligt.

Julinredning deluxe

Julinredning som dessutom passar finfint in i ett hem med lantlig inredning. Jag skulle säga att inte ens de riktiga klassikerna, julstjärnan och ljusstakarna i våra fönster, för mig betyder något som är förknippat med religion. Jag vet att symbolerna har sitt ursprung i judendom och kristendom, men idag betyder de mer än så. Stjärnor har vi på all möjlig typ av inredning oavsett om det är jul eller inte och ljusstaken är bara en fin belysning för mig.

Lämna ett svar