Nyttig mat till friluftsdagen

  • Inläggskategori:Familj
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Friluftsdag kräver bra mat

Såhär på hösten är det många barn och unga som vistas ute i skog och mark med sina förskolor och skolor. Många är de matsäckar som ska packas och skickas med, särskilt om man har mer än ett barn i förskola och skola.

Eftersom det är lätt hänt att det blir en matsäck per barn och vecka som ska skickas med händer det säkert ofta att fantasin hos dig som förälder sviker och även om barnen varje gång vill ha kalla pannkakor med sylt med sig så vet både du och jag att pannkaka en gång i veckan inte riktigt kan ses som nyttig mat och en del av en variationsrik och bra kost.

Här kommer därför förslag på annan mat som man kan packa ner i kylväskan när barnen ska ut i skogen eller ha idrottsdag.

Rejäl mat

I vår familj har lagar vi ofta rejält tilltaget med mat och därför får vi ofta rester över som normalt sett går till matlåda för oss vuxna dagen därpå. När det vankas friluftsdagar och andra heldagar på vift för barnen så ser jag oftast till att laga sådan mat till middag som också kan ätas kallt.

Exempel på sådan middagsmat kan exempelvis vara köttbullar, kött, kycklingklubbor, kycklingspett, kycklingfiléer, grillad lax – ja i princip allt kan ju faktiskt ätas kallt. Lägg undan en lagom portion av köttet/kycklingen/fisken i en matlåda redan innan ni äter middag så vet du säkert att det finns tillräckligt med mat kvar till matsäcken.

Passande tillbehör

Lägg sedan till kall pasta, bulgur eller annat som passar till, kanske lite ägg samt lite grönsaker som barnet tycker om – kanske cocktail tomater, majs, paprika, gurka och annat som du vet att ditt barn äter. Skicka med en liten smörgås, frukt och dricka och du har en god och nyttig matsäck till utflykten. Packa allt i en liten kylväska om du har så håller sig maten god och kall längre. Lätt som en plätt!

Lämna ett svar