Släktforskning på nätet

  • Inläggskategori:Familj
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Hur släktforskar man i Sverige idag?

Sverige är ett unikt land när det gäller bevarade register, arkiv och dokument från gamla tider. Eftersom vi inte haft krig här på flera hundra år så har man kunnat bevara källorna på ett fantastiskt bra sätt.
Dessa källor ligger idag till grund för den moderna släktforskningen i vårt land, den digitala forskningen. Här följer en kort introduktions guide till dom första stegen för dig som bestämt dig för att prova på släktforskning i Sverige.

Var börjar man

Börja alltid med att tala med- eller intervjua äldre släktingar som fortfarande lever. Förbered dig noga innan samtalet, och skriv ner dina frågor på papper. Fråga efter gamla bilder, namn, födelsedatum, födelseorter, ja allt som du kan komma på, som sen kan vara av stort värde för din vidare forskning.

När du har all information du behöver bör du skaffa dig ett släktforskarprogram, vilket är ett slags register som du installerar på din dator, och där du dokumenterar all information du kommer över i din forskning.

Nästa steg är att skaffa ett abonnemang hos någon av de stora leverantörerna av digitala kyrkoböcker på nätet. Det kan vara Genline, Arkiv Digital eller kanske SVAR. Om du trodde att man kan bedriva släktforskning på nätet gratis så är det tyvärr fel. Du måste alltid köpa tillgång in i kyrkoböckerna.

Så hänger allt ihop

Okej, allt klart, och du är redo att börja forska. Men hur börjar man då? Starta alltid med en person, förslagsvis någon gammal släkting som du har relevant information om, som födelsedatum, dödsdatum, födelseort, dödsort. Det är också en stor fördel om du vet vilken församling personen föddes i.

Sök efter den aktuella församlingen för det aktuella årtalet då personen föddes, i det kyrkoarkiv program du skaffat. Försök att hitta födelsenotisen för din släkting, notera allt du hittar, som föräldrars namn, ev. faddrar och inte minst referensen till husförhörslängden, som ofta är en siffra i kanten. Denna siffra hänvisar till den sida i husförhörslängden för det aktuella året där din släktings familj finns registrerad.

Gå nu vidare och sök efter den aktuella husförhörslängden, och leta upp sidan du hittade i födelseboken. Där skall du nu hitta hela familjen, föräldrar och syskon till din släkting, och på vilken gård dom bodde.
Gå sen vidare med föräldrarna, och jobba dig sakta men säkert bakåt i tiden.

Om man fastnar

Visst kan man fastna när man släktforskar, det händer ganska ofta faktiskt, men det är det som är lite av tjusningen med det hela. Händer detta, gäller det att inte ge upp, utan att försöka tänka ut nya vägar till hur du skall komma vidare.

Det finns en mängd saker man kan göra, men vi kan tyvärr inte gå igenom alla dessa här. Men försök att tänka på hur saker hänger ihop, årtal, barn, syskon, föräldrar, gårdar, församlingar. Det gäller att hitta gemensamma nämnare som gör att du till slut hittar lösningen.

Sammanfattning

Som du nu förstått så behöver det inte vara så krångligt att komma igång med släktforskning. Det gäller bara att veta var man skall börja och vilka verktyg man skall använda för att hitta informationen man söker. Vi har gett dig några enkla men handfasta tips på hur du kan gå till väga för att lyckas med att släktforska på nätet.

Lämna ett svar